Nattfrost och nymåne.
Måntro om nymånen har med nattfrosten att göra. Jag skulle tro det. Nu är det så mycket vatten på marken att det inte märks. Men att det varit nollgradigt intill backen här i alla fall, då jag mätt temperaturen mellan 0 till 1 grad på en höjd av 1.5 meter ovanför marken. En aktuell bild på hykieberg från väster genom dimmorna.
En teori om ljusets funktion i kosmiska webben.
Ljuset från stjärnor möter ljus från andra stjärnor och bildar plasma-tunnlar med en svagare gravitions kraft men som verkar på större avstånd då kraften är riktad stjärnor emellan. Det kan vara den kraften som sammanhåller galaxer istället för den suspekta mörka massan som är så svår att identifiera. Sedan kan det vara ljusets omformation på långa avstånd som ger sken av att rymden expanderar men som istället är att rymden är statisk och också är oändlig. Enligt den nuvarande definitionen av rymden så får inte det nya James Webb teleskopet se längre bort än max14 miljarder ljusår även om det kan det.
Låg fullmåne.
Månen går inte så högt på himlavalvet den här årstiden. Det tänkta högtrycket kan då inte bli så starkt då månens inverkan blir svagare. Men i alla fall så har jag nu fått en bild från programmet i telefon att jämföra från datorprogrammet och det blir något snävare vy men med fler synliga stjärnor. Övre bilden från datorn.
Bilden nedanför från telefon.
Månen påverkar också.
När nu månen på måndag och tisdag rör sig in mot galaxcentrum blir det ett gynnsamt läge för att det drar igång ett högryck över våra breddgrader. En bild på jorden med månen bakom som inträffar nu på tisdag.
Snabba förlopp.
Den här årstiden då sol-jordlinjen riktas till närheten av galaxcentrum med många stjärnor, så blir linjen ofta aktiverad. Vädret blir väl därefter också med sol, moln och regnskurar om vartannat. Jag hörde sägas att bedöma väder efter väderappar blir som att titta på en fotbollsmatch genom ett sugrör. En viss likhet med det är väl på det sätt jag kollar väder. Principen för mej är att titta ut mot rymden mellan tummen och pekfingret med utsträckt hand. Men jag måste använda mej av rymdkartan i datorn för att kunna se nåt. Här är kvällens bild med galaxcentrum till höger och den lilla minigalaxen under jordklotet.