Glest mellan stjärnorna.

I det för dagarna aktuella rymdfönstret så är det glest med stjärnor. Kan det vara orsaken till järnnätterna som inträder om några dagar? Det är som ett område med ett stort svart hål i bilden av stjärnorna i bakgrunden. Det kanske är ett närbeläget svart hål som ligger där och drar åt sig ljuset från stjärnorna omkring sig.

Jättestjärnan Antares och järnnätterna.

Stjärna Antares med relativa korta avståndet 553 ljusår har speciella egenskaper. Dem höga molnen blir som bortblåst när den här stjärnan är aktiv. Nu är den mest aktiv på kvällarna men om en vecka så är den aktiv på morgonen. Om den värmer mer på kvällarna så ligger värmen kvar över natten, men värmer den på morgonen så kommer nattkylan innan den hinner värma upp, och järnnätterna är ett faktum. Det finns även två starkare stjärnor nära Antares.

Sol och värme kan det bli.

Pingst med sol och värme. Det starka stjärnklustret M107 genererar värmen, och ljuset kommer från en samling blå heta stjärnor. Sedan kommer fullmånen in från höger mitt i röran på onsdag. Vad månde bliva? Åska? Varmare lär det i alla fall bli. Dagens bild:
Enligt gammal sed ska pingstdagen infalla 50 dagar efter påskdagen. Det skulle i så fall bli på måndag och annandag pingst på tisdag. Den stora pingsthelgen blir inte som den var förr sedan den blev förkortad 2004.

Tillfälligt varmare dag.

Dagen börjar med att två medelstarka stjärnor som ligger på var sida om jorden. Till kvällen passeras den lite starkare stjärnan till vänster. Jag tror förloppet kan liknas vid en kontinuerlig träff. Då stiger temperaturen långsamt hela dagen så kvällen blir varm. Dagens bild vid kl. 8:00

Högtryck i antågande.

När den lokala zenitlinjen för Skandinavien träffar stjärnan med beteckningen HIP 75110 på torsdag så det blir en kontinuerlig sammankoppling med stjärnan hela dagen. Då kan ett högtryck bildas som varar i flera dagar. Den eller de som konstruerade kalendern med kr. h. f. dag, hade nog en viss statistisk kännedom om väder kan jag tro. Bild från från torsdag kl. 13:00

Undanflykt.

På onsdag passeras en stark stjärna. Men den kommer i otakt med den lokala linjen så det blir nog kallt ändå.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0