Parameter nr:2

En mera långsiktig parameter kan vara läget på Jupiter. Den rör sig 1 varv i solsystemet på 12 år. Den befinner sig mycket längre i aktiv tid när den kommer i position vid en stjärnträff. En vecka tillbaka var Jupiter mitt för stjärnan som är närmast snett upp till höger. Dagens bild är i tre vyer. Överst till vänster Jupiters läge i ekliptikan, Underst till vänster Jupiters läge i solsystemet, högra bilden är jorden sedd från solen. För att se detaljer är bilden inte optimal.

Solljusets intermittenta natur.

Den tillsynes slumpvisa fördelningen av stjärnor på himlen skapar ett virrvarr av ljuspunkter. Men en sak kan man i alla fall säga om stjärnor är att, dom är där dom är. När jag ser den lokala zenit-pelaren sveper längs med ekliptikan så träffar den näraliggande och lite starkare stjärnor. Resultatet av det blir att solljuset energi ökar och minskar vartefter träffarna sker. Solljuset styrka blir intermittent. Men energiupptaget i atmosfären har en tröghet som slätar ut temperaturväxlingarna, så att det blir svårt att detektera variationerna. Men på högre höjd, och långt från vatten så minskar trögheten och temperaturvariationerna blir större, typ inlandsklimat. Dagens bild: Den svaga gröna linjen genom klotet är den lokala zenit-pelaren som pendlar med jordens rotation.

En solig dag i morgon onsdag

Även om de två stjärnorna inte är starka i morgon så verkar de intermittent d.v.s. de är i aktivt läge hela dagen. Solen blir starkare ju längre dagen lider.

Astronomiska störningar på temperaturen.

Det jag kikar på i vädret är ju plötsliga förändringar som kan ha orsakats av astronomiska fenomen. I huvudsak tittar jag på solsystemets planeter när de kommer i linje med ljusstarkare objekt ute i rymden. Även månen och galaxcentrum i linje kan ge effekt på vädret. Så här såg det ut morgonen den 4:e mars. Månen närmast och jorden lite längre bort med centrum på vintergatan i bakgrunden.

Trimmat snöslungan.

Tydligen är det snö på gång igen. Har varit och köpt vinterolja till den lilla snöslungan som jag har dragit fram. Nu är det ny olja i den så. Den har gått i många år så det är bäst att sköta om den lite då och då.

Kylan tillbaka

Kylan kom tillbaka i grevens tid för Vasaloppet. Jupiters inverkan avtar, men till vårdagjämningen är det en värmebölja på gång igen. Kanske inte så långvarig, men snösmältning blir det.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0