Nymånen och Jupiter i konjuktion.

På söndag kväll går nymånen förbi Jupiter. Dessutom går månen förbi de tre galaxhoparna "Berenikes hår" så det kan bli varmare av det under helgen.
Bilden nedan visar riktningen till månen från jorden och galaxhoparna bakom.

Planeten Jupiter aktuell igen.

Om en vecka hamnar Jupiter på sol-jordlinjen, Det som kan var intressant vid passagen är vad som kommer att synas i rymdfönstret bakom planeten. Enligt rymdkartan finns där några svaga stjärnor, så det är inte alldeles tomt. I och med det kan jag tro att det blir fortsatt varmt även om det är höstdagjämning idag. Dagens rymdbild.

Fint valväder.

Om det är av ren tur eller lång erfarenhet av väderobservationer som valdagar har prickats in i kalendern har jag ingen aning om, men gynnsamt väder för en valdag är det. Om man kikar på rymdkartan kan man se en anledning till det fina vädret. Jorden passerar förbi två tätt intilliggande större stjärnor, och även mindre galaxhop 2,5 grader rakt ovanför ekliptikan. Och till vänster syns fullmånen som just gått förbi den också.
och en bild i samma område från telefonprogrammet. I den övre bilden syns det knappt nånting och i den undre syns det allt möjligt.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0