Hålrum i rymden.

Är rymden ihålig som en ost? Det ser i alla fall så ut om man blickar ut i det här fönstret från programmet. Dagens bild kommer från smarttelefonen som har en större databas att hämta från och rita upp stjärnhimlen.

Långväga ljus från Galaxen M74.

När ljus från en stjärna har varit på väg i 50 år kan man tycka att det är långt. I fönsterbilden bakom jordklotet finns nu Galaxen M74. Avståndet dit är 30 miljoner ljusår. Ändå syns den om man kikar på den. Jag tror att den ger ett jämnare ljusflöde över hela dagen och inte sol och sedan mörka moln var och varannan timme. Dagens bild:

Brittsommaren är på gång.

Den närmaste veckan finns det en större koncentration av stjärnor som ska passeras av sol-jordlinjen. Och så ska fullmånen också gå förbi den också i samma område. Dessutom finns de största planeterna Saturnus och Jupiter i området. Mycket på en gång de närmaste veckorna. Det ser ut som att det blir en varmare period igen trots att månen går ut i periferin från galaxcentrum. Dagens rymdbild nedan.

Kombinationsprognos.

Att bara endast titta på det här rymdfönstret i datorn kan fungera till viss del för att få en väderprognos. Jag måste nog kika på vanliga väderprognoser också. Men om man kombinerar ordinära väderprognoser med det här rymdfönstret tror jag att det går göra bra mycket bättre prognoser. Jag skulle vilja kalla det för kombinationsprognoser eller superprognoser. Om vi tar ett exempel i närtid, så säger vädertjänsten att på nu på måndag ska det bli skapligt väder. Kikar man på rymdfönstret för måndagen så ser man en liten galaxhopsom ska passeras. Även om den är liten så levererar den ett intensivt ljus. Så därför kan man utlova superväder för måndag med intensivt solsken. Bilden visar rymdfönstret för måndag eftermiddag.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0