Prognoser i all ära men..

Men jag tycker det är lika intressant att jämföra det väder som varit idag med bilden från rymdfönstret. Idag blev det en fullträff med en rätt avlägsen stjärna som den här gröna zenitlinjen vred sig om. Det har ju varit sol i stort sett hela dagen. Stjärnor som är intressanta för vår latitud ligger ca en kvarts grad ovanför den röda ekliptikanlinjen. Bilden på rymdfönstret från middagstid.

Fina vinterdagar tillbaka igen.

Vinterljuset är tillbaka efter midvinterns korta dagar. Även månen har hjäpt till att lysa upp på nätterna den senaste veckan. De synliga galaxerna i rymdfönstret bakom jorden har också återkommit. Och så har det här stora James webb rymdteleskop snart nått sin position i rymden som nästan ligger på sol-jordlinjen det också. Men bara nästan, för det ligger i en bana och cirkulerar runt sol-jordlinjen. Dagens bild är delad i två rymdfönster,den vänstra med jord-månelinjen med starka galaxhopar bakom jorden och månen och den högra bilden med sol-jordlinjen och den för årets första galaxhop bakom jorden.

Tre vise män och en stjärna.

Trettondagen firas till minne av de tre vise männen som besökte kristi födelse. Om man ser på vad som finns i rymdfönstret på trettondags afton så finns en central stjärna vid namn 44GEM eller HIP34182. Nu är det väl inte den stjärnan som de tre vise männen såg, men den kan lysa upp och i viss mån värma i den värsta vinterkylan i kring trettondagen.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0