En skidtur i solskenet.

Ett lättsammare sätt att valla skidorna är att klistra på en konstgjord stighud mitt på under skidorna. Glidet blir inte så mycket sämre men man tar sig i alla fall framåt och uppåt. Målet för turen var ett gammalt gruvområde upp mot ett berg. I närheten finns blästerugnar så det kan vara en järnmalmsgruva. Men här i trakten finns bara myrmalm att tillgå, så vad kom den järnmalmen ifrån? En del av dem meteoriter som kommer ned består ju av nästan rent järn. Kan det ha varit en meteorit som man hackat loss bitar från. För att gå över till rymdkartan så ser det ut som det blir soligt väder till påsk. Fullmånen förstärker västvindarna men den tredje galaxhopen ska passeras under påsk så solen kommer göra sig märkbar i alla fall. Dagens bild.

Soligare eftermiddag.

Linjen för den lokala zenitpelaren ligger på förmiddagen mitt mellan den andra och tredje galaxhopen där det är glesare med stjärnor. Till eftermiddagen kl 16 har linjen vridit sig in i andra galaxhopen och hamnar i ett område med fler stjärnor och därmed soligare väder.
Bilden nedan visar läget klockan 16.

Ideal tid för skidåkning.

Skidåkning ska helst ske i minusgrader, men inte i för kallt väder. Vasaloppet ska gå av stapeln första söndagen i mars, enligt stadgarna, alltså första veckan i mars. Kikar man på rymden bakom Sol-jordlinjen vid tidpunkten för skidåkningen så kommer man till att den lokala zenitlinjen befinner sig i mellanrummet mellan första och andra galaxhopen. Då är solen mindre intensiv och det är gynnsamt för temperatur och snöbeskaffenhet. Dagens aktuella bild nedan.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0