Vinter, fullmåne, och smällkallt.

Det kan finnas en orsak till ordet smällkallt, och det kan vara att det smäller i tallarna så det ekar i skogen när det blir neråt 20 minusgrader. Någon förklaring på det har jag aldrig fått. Jag tror inte det är träd som bryts av. Kylan börjar bli kännbar -25 nu och går stadigt neråt så vedspisen får värma lite extra. Ibland funderar jag på om fullmånen har inverkan på temperaturen men åt det kallare hållet. Solen värmer och månen kyler. Det kanske beror på vart den här Jord-månlinjen hamnar i rymden. Den linjen rör sig i alla fall 12 gånger så fort som Sol-jordlinjen och är dessutom variabel och fladdrig i olika banor. Men den går att förutse i alla fall. Dagens bild visar månen rakt ovanför jorden.

Programmering och snöskottning.

Efter att ha fått igång det här rymdprogrammet Celestia på telefonen så har jag även nu programmerat in mina specialfiler från Windows till Android också. Sedan är det snöskottning i alla dess former. Från sopkvast upp till hjulburna redskap. Ena dagen fin pulversnö till andra dagar med tung blötsnö. En gemensam sak är välkommet hos båda aktiviteterna. Det är elden i vedspisen som ger värme, men samtidigt lugn och ro i allt fäktande hit och dit. Dagens bild visar att linjerna hamnat i ett mindre fält av galaxer.

Nordligare breddgrader ger tydligare vädereffekt.

Periferihastigheten för en plats på lägre breddgrader är högre och ger därmed en kortare tid i aktivt läge för en stjärnträff. Och tvärtom, längre tid i aktivt läge för högre breddgrader. Det gör att s.k. stjärnträffar ger tydligare temperaturändringar på nordligare breddgrader. För lägre breddgrader hinner inte temperaturen ändras så mycket. Platser norrut ofta har kallt i längre perioder men plötsligt och slumpvis kan det bli riktigt varmt. Dagens bild visar nymånen på ingående.

Nordpolsvädret kommer söderut.

Efter att ha läst om luften vid nordpolen blivit varmare så har den expanderat och skickat kalluften i omgivningarna söderut till oss i Skandinavien med nordostvindar här. Nu är det -23 grader. Jag har fått mer respekt för såna här temperaturer på senare år. Man måste ha koll på hur man klär sig sig och vad man ska göra. Astronomiskt sett så kollade jag vad som hände på nordpolen för några dagar sen och såg att stjärnan HIP 32968 kan ha gett den värme som åstadkom expansionen. Den 2:a januari kom den rakt ovanför polen. Dessutom var månen och vi på våran longitud ungefär i samma linje som sol-jordlinjen. En bild från det aktuella läget.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0