De tre galaxhoparnas förlopp.
Det finns tre galaxhopar som kommer under våren. Det första ger sig till känna i slutet av februari, Det andra några dagar in i mars och det tredje några dagar före vårdagjämningen. Förloppet är att när det första går förbi med aktiva eftermiddagar kring den 4:e mars så går det andra in med aktiva förmiddagar och när det andra går ur kring den 17:e mars med aktiva eftermiddagar så går det tredje in med aktiva förmiddagar och det tredje går ut med aktiva eftermiddagar efter första veckan i april. Aktuell bild nedan.
Vinter till vår.
Ena veckan -20, andra veckan plusgrader. Jag tror att den där stjärnan P-Leo fungerar som en startare på vårvädret. Först och främst blir ljust, och sen blir det väl lite varmare av den också. Det var i går torsdag som den var mest aktiv, men då den ligger långt bort och med en oerhörd ljusstyrka så gör den sig till känna tills ända tills det första av vårens två galaxkluster kommer in på Sol-jordlinjen och tar över produktionen av vårvinterljuset. Månen som rör sig fortast av alla till höger om jordklotet är på väg till vänster mot jordklotet också. Den starka blå stjärnan ner till höger om månen är den närbelägna Regulus på bara 79 ljusår till skillnad mot P-Leo som är drygt 5000 ljusår bort och sedan galaxhoparna som är på 50 miljoners ljusårs avstånd. Aktuell bild nedan.
Solen tillbaka till helgen.
Den här stjärnan P-Leo passeras natten mot fredag. Då antar jag att på fredag och lördag kommer det att bli soligt. Den förångar undan fukten i luften.
Morgonljuset är på gång igen.
Det är bara en månad tills vårdagjämningen vilket jag tycker låter konstigt så här i mörkret på morgonen. Igår eftermiddag tog jag mig en skidtur uppåt skogen här och det var nätt och jämt jag kom hem före det blev mörkt vid 17:30 tiden. Mycket lös snö att pulsa i och önskade att jag haft bredare brätten på skidorna, för skidspetsarna dök i snön. På stjärnhimlen är det en stark stjärna på gång i morgon. Det är P-Leo som ska passeras. Det är den lilla blå stjärnan till vänster halvvägs ut i kanten på bild. Det kan bli extra lyster i dagsljuset då.
Kallt på andra sidan atlanten.
Tacka för det. Förra veckan veckan var ju serieproduktion på stjärnträffar på den här sidan atlanten. Blir det träffar på ena sidan av jordklotet så blir det inte några på andra sidan istället. Det blev väl några extra här i år som bidrog till det. Nu ser det däremot ut att normaliseras igen och bli molnigare och kallare. Men om en vecka kommer vårvinterljuset tillbaka då sol-jordlinjen kommer in i första galaxhopen. Dagen bild nedan.
Gråkallt väder.
Bästa botemedlet mot gråkallt väder är nog en vedkamin. Det är som när det varit kallt och det blir varmare väder, då sägs det att kylan går in. Men rent fysikaliskt sett, vad händer?
Det finns två starka objekt nära jorden, den närmast jorden är Regulus och den nästa ovanför är en mindre satellitgalax. I flesta fall brukar det bli varmare och soligare när starka objekt befinner sig nära sol-jordlinjen. Varmare är det ju än för några dagar sen men ändå är det så gråkallt.
Soliga vinterdagar.
Jo men, varmare blev det, men märkligast var att termometern visade bara -5 grader på söndagsmorgonen, här är en bild från lördagskvällen.
Fjällresa.
Igår fick jag erbjudande om en resa till Grövelsjöns fjällstation, visserligen bara över dagen, 14 mil dit och 14 mil hem vinterväg. När jag inspekterat stjärnkartan så är valet klart. Rakt ovanför och nära jordklotet finns en stjärna som ska passeras idag också. Visserligen är det kallt -20 grader nu på morgonen, men med stjärnan där så kan det bli varmare.
Mera vind och varmare efter nymånen.
Temperaturen steg 10 grader direkt efter nymånens passage. Den kan ha brutit upp det igenfrusna väderläget som varit en tid. Dessutom började det blåsa, i alla fall på högre höjd. En bidragande orsak kan vara att ett par tre stjärnträffar dem senaste dagarna och så en även halvträff idag, den röda stjärnan strax ovanför jordklotet. Bilden nedan visar dagens läge då månen nere till höger passerat sol-jordlinjen.
Kontinuerlig träff.
Det är inte så vanligt, kanske ett tiotal per år. Det hände igår, söndag. En utdragen stjärnträff vilket innebar att stjärnan blev aktiv, inte bara en timme utan hela långa dagen. Det svaga röda krysset ovanför jorden blir korsat av den gröna linjen. Man kan ju reflektera på vad för väder det var i går och även idag.
En bild från gårdagens händelse. Klockan 8:00 på morgonen. Klockan 11:00 förmiddagKlockan 15:00 på eftermiddagen