Lite varmare mot valborg.
Månen rör sig in mot galaxcentrum så då det kan bli varmare och på valborg är den mitt för galaxcentrum. Vilket sammanträffande! Och till eftermiddag på första maj kommer den lokala horisontlinjen i kontakt med stjärnkluster på både norra och södra sidan av ekliptikan. Kanske därför vi i Sverige har en helgdag första maj. Är man på en annan latitud så blir det inte den här dubbelträffen med stjärnkluster första maj.
Aktuell bild för eftermiddag kl.13:40 första maj.
Fullmåne igen.
Det är en lite blekare sol idag än det var igår. Helt enligt min teori om månens förmåga att påverka stjärnljuset in mot solen. Men ok, det går väl över fram på dagen när månen har kommit en bit ifrån sol-jordlinjen. Och dessutom kan det kompenseras av att det första stjärnklustret på norra himlavalvet för i år är inom räckhåll för den lokala horisontlinjen.
Det blev en promenad upp på berget igår.
Stjärnkluster på gång.
Det första stjärnklustret för sommarsäsongen är på gång. Eftersom dem ligger så långt bort, ofta utanför vintergatan men ändå så starka, så kan stjärnor som befinner sig i närheten få en extra förstärkning av dem. Utan stjärnkluster hade det inte blivit någon riktig sommar kan jag tänka. I morgon börjar klustret NGC 5634 uppe till vänster komma i aktivt läge. Dagens bild: Rosa streckade linjerna är 10 graders linjerna från ekliptikan (röda linjen).
Högtrycket avtar.
Stjärnan Spica har nog haft ett visst inflytande på det rådande högtrycket, då den hade rätt timing för en vecka sedan. Igår blev det en biltur uppåt och bakom bergen, där det har knäckts träd och vräkts omkull mängder av skog. Det är av snötyngder tidigare i vinter och då kan man kanske utreda vad för väder det varit. Men det är bara på en viss höjdnivå det inträffat där snön klistrat sig fast i träden och frusit fast. Man kanske ska vara försiktig med skogsarbete när det finns maskiner som är lämpade för sånt. Dagens bild: Stjärnan Spica till höger passerades för en vecka sedan.
En träff på söndagsmorgon.
Lite tur är det när det blir en träff på söndagsmorgon. Kl 08:30 träffar den lokala horisontpelaren en röd stjärna. Det finns ett frekvensområde nära det röda synliga ljuset som benämns infrarött och det kan man inte se men man känner det i form av värme som strålar. Desto kallare en stjärna är ju mer infraröd strålning ger den ifrån sig, alltså osynlig värmestrålning. Det kan vara så att ljus från heta stjärnor har för hög energi för att påverkas av jordens linseffekt och därav bryts det inte. Däremot fokuseras mer nyttigt ljus från kallare stjärnor och mindre från den högenergirika och skadliga strålningen.
Dagens bild: Träff nr 1 klockan 8:30. Träff nr 2 klockan 17:00
Jo vad som hände efter vaccinationen var att jag kände av alla symtom med råge, men det varade bara i två dar tack och lov.
Motionsväder.
Det blev en promenad upp på berget i går kväll. Temperaturen var bara ett par grader men ändå blev jag förvånad att det kändes så varmt. Så det blev en titt på stjärnkartan och där var en träff på en stark röd stjärna. Jag tror det blir mer värme av dem stjärnor som är röda och gula, till skillnad mot superheta som är blå. Eftersom den gröna linjen var i vändläge så kom stjärnan i träff en längre stund vilket bidrog till att kvällen blev varmare.
Bild från kl 20:00 igår kväll.
Idag blir det träff på samma stjärna kl 10:00. Stjärnan är i närheten av gröna linjen en längre stund nu även på morgonen. Det blir en varm start på dagen. Bilden nedan.
Sedan är det så att jag ska får en spruta för Corona i dag, så då får jag se hur det går då.
Ljusan dag.
Idag blir det ljust av två orsaker. Dels är det några cm snö på marken som reflekterar ljuset. Sedan är det stjärnan Spica med en väldig ljusstyrka. Det är en större stjärna med en roterande mindre stjärna omkring sig som producerar värmen och ljuset. Bilden visar middagstid 12:00.
Linje nummer 2.
Den första linjen som blev programmerad var Sol-jordlinjen, och den riktar in kikaren sett från solen mot jorden så syns rymden i bakgrunden som på bilden. Den andra programmerade linjen är den som visas streckad grön i bilderna. Om man nu ska ge den ett namn så kan jag kalla den för "den lokala horisontlinjen". När den linjen kommer i träff med en stark stjärna så händer det olika saker. Och den linjen pendlar ifrån ett vändläge på morgon och till ett vändläge på kvällen.
Dagens bild visar månen längst till vänster och sedan lite närmare jorden den starka stjärnan Spica.
Fysisk analys av solljusets förstärkning.
Om det nu är en förstärkning av solljuset när Sol-jordlinjen träffar en stjärna, så hur fungerar det då? Om man tittar på hur teleskop fungerar så finns det två typer. Det ena samlar ihop ljus medelst linser i en tub och då är det en tubkikare. Den andra samlar ihop ljus medelst konkava speglar och då är det ett spegelteleskop. Jag skulle kunna tänka mej att det handlar om båda principerna samtidigt i två steg. Första steget är när ljuset från stjärnan dras in mot solen och när det då passerar jorden bildas det en gravitationslins som koncentrerar ljuset mot solen. Andra steget är när stjärnljuset når Solcoronan som är en miljon grader och speglas tillbaka till jorden. Vad jag vet så finns det ingen förklaring på varför Solcoronan är så het när solen yta "bara" är 6000 grader.
Dagens aktuella bild i 30 graders vy från solen nedan. Nu är alla tre galaxhoparna passerade men om några dagar ska den starka stjärnan Spica nere till vänster om jorden och några grader under ekliptikan passeras.
Ballongfenomen i polarområdet.
Temperaturen har under våren långsamt stigit i polarområdet och fått till följd att luften utvidgas och det har bildats högtryck där. Högtrycket hålls kvar av den konstanta virveln som omger polarområdet. Det har blivit som en ballong där och för några dagar sedan så har den spruckit öster om Grönland och vi har fått ett snötäcke och några kallgrader här i Svealand. Så vad hände för några dagar sedan?
Det var två galaxer nära ekliptikan som passerades och passagen skedde med norra atlantens sidan mot solen vilket värmde loss högtrycket öster om Grönland.
En bild av händelsen från förmiddagen i fredags.
Det visar sig om man tittar på den aktuella satellitbilden över jorden att ett liknande kalluftsutbrott äger rum vid sydpolen och även där på atlantsidan.