Brittsommar i prognosen.

Ser ingen anledning avregistrera vespan och gömma igen sandalerna före den 22:a oktober.

En observation av månen.

Observationsdatum 20 september 2020. Efter en sval morgon så tar jag en promenad och blir förvånad hur varmt det blir bara efter nån timme. Det blir plötsligt sommarvärme mitt på dagen och temperaturen börjar falla först vid 19-tiden för att senare under natten bli -3 till -4 grader kallt. Jag kollar rymdkartan och jag ser ingen orsak direkt. Jag vrider och vänder kartan hit och dit och efter en lång stund ser jag plötsligt en tänkbar anledning. Istället för att kolla sol-jordlinjen så har jag riktat in månen och kollar på jord-månelinjen och ser att den träffar mitt i det stora galaxklustret. Dessutom panorerar den lokala zenitlinjen precis över dom här starka galaxklustren. Kan detta vara orsaken till den plötsligt fina höstdagen. Inte ett moln fanns på himlen under förmiddagen. Klockan 9 förmiddag.
Den ljusa punkten i nedre högra delen av bilden är solen. Zenitlinjen är den gröna svaga punktlinjen i bilderna. Teorin är att månen som ligger bakom jorden i bilderna länkar in värmestrålning från dem här klustren. Och dagens bild nedan har ett liknande utseende men jorden har flyttats lite längre till vänster om klustren eftersom jod-månelinjen har rört på sig.

Nymåne med höga tunna moln.

Nymånen passerar idag 5 grader över Sol-jordlinjen, och åstadkommer en distorsion i ljusflödet från solen, så det blir en blekare sol idag. Månen befinner sig alltså mittemellan jorden och solen.
Vyn är att utsiktspunkten är på solen och man tittar mot jorden och däremellan ligger månen i sin bana, som är på väg mot höger i bild

En specifikation av fysikaliska processer.

Vad finns det för fysikaliska processer som skulle kunna åstadkomma en förhöjd solstrålning vid en s.k. stjärnträff. Grundingrediensen är ljus, alltså ljus från stjärnor. Sedan finns det plasma, rymdplasma. En variant som kan uppstå av ljus är laserljus. En nyckelfaktor av processer är gravitationen. Området jag intresserar mig för är en liten del av rymden och det är sträckorna mellan stjärnorna. Ingen lätt uppgift att klura ut, och det finns mycket forskning av t. ex. plasma i kombination med laserljus.

Stjärnorna glesar ut och det blir kallare.

Det är väl bara att vänta in hösten nu när det blir glesare mellan stjärnorna. Man får väl försöka pricka in nån stark ströstjärna här och där och passa på då solen värmer.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0