Stark sol på morgon.

Solen tränger igenom tjocka dimmor och torkar upp luften på bara nån timme nu på morgonen. Och då har Zenitlinjen en träff på stjärnklustret M107 som är väldigt ljusstarkt. M107 syns upptill i bild.

En jättestjärna och ett par stjärnkluster skall passeras.

Jättestjärnan med namnet Antares blir aktuell i slutet av veckan lördag, söndag. Men först in i fönstret blir klustren M80 och M4 som vi snuddar om ett dygn i morgon kväll. Dem är sedan med till torsdagen och då med den egenskapen att dem blir aktivare ett par timmar tidigare för varje dag. M80 kan ge en extra röd soluppgång på torsdag medan M4 blir aktiv 13:30 och en timme senare blir Antares aktiv. Alla tre stjärnorna ligger under ekliptikan. Varmare och varierande väder kan man vänta.

Väderstyrd fritid.

Inom industrin finns begreppet datorstyrd produktion. Det förekommer i dem flesta arbetsuppgifter på ett eller annat sätt. Pang på, man vet vad man ska göra och hur man ska göra och när man ska göra. Fritidsaktiviteterna som jag har, blir däremot mycket slumpartade beroende på väder och vind. Som till exempel idag som det kan bli lite av och till. Men i morgon måndag 18 05 20 blir det däremot mycket bättre utomhusväder men då är det arbetsdag inomhus. Man borde kunna styra arbetsdagarna lite efter vädret som blir, för så var det vanligt att man gjorde förr i tiden. Det var nog därför man överhuvudtaget fick något gjort. Bild för aktuella rymdfönstret. Stjärnan längst till vänster kommer i aktivt läge i morgon måndag.

Kall och blåsig vår.

Den senaste prognosen slog väl inte in riktigt. Stjärnan var kanske lite väl långt bort, men solen syntes lite svagt i alla fall. Orsaken till den kalla våren kan vara en planet som stjäl solljuset. Planeten Mars ligger nu mitt emellan Jupiter och Solen. Om så är får vi dras med kallare väder nån månad till.

Solig eftermiddag i morgon.

En mycket precis träff med en medioker avlägsen stjärna kan göra eftermiddagen i morgon riktigt solig. Stjärnan heter HIP 75532 och ligger långt bort på 1400 ljusår. klockan 11:300 ser det ut så här
Och klockan 14:00 ser det ut så här.
Och klockan 17:00 ser det ut så här och den är i träff mellan dom här tiderna vilket inte är så vanligt.

Ny iakttagelse.

Vid soligare och varmare väder har jag iakttagit en konstellation med två stjärnor och jordklotet. Om jordklotet befinner sig på linjen mellan två stjärnor som idag så blir det varmare och soligare.
I eftermiddag drar jordklotet till vänster om linjen men samtidigt kommer klotet närmare rakt under den vänstra stjärnan.

Flera soliga dagar i maj.

Kikade framåt ett par tre veckor. Och det ser ut som att det blir mestadels soligt. Det har att göra med att intervallerna mellan stjärnorna ligger i fas med dygnen. Vissa år, som i år, kommer man mer i fas med stjärnorna och då är det betydligt större chans till soligare dagar.

Högtryck på ingående.

På tisdag den 5:e blir det en träff med två närbelägna stjärnor på endast 75 ljusårs avstånd. Träffen blir så precis att jag antar det drar igång ett högtryck. Det blir också en utdragen träff där stjärnorna blir aktiva hela dagen närmast vår longitud. Sedan kommer fullmånen in från höger och förstärker högtrycket.
Stjärnorna ligger aktiva med zenit-linjen till 14:00. Lite större zoom på bilden nedan. Det skiljer mindre än ett ljusår i avstånd mellan dem två stjärnorna. Stjärnparet heter Zubenelgenubi.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0