Temperaturkurvor kan vara en nyckelfaktor.

Jämför man dagens temperaturkurva med den här gröna punktade Zenitlinjen som träffar stjärnan Kaus Borealis på 78 ljusårs avstånd så kan jag inte se annat än att den stjärnan har en nyckelroll för vädret idag. Träffen blev klockan 14:00. Stjärna ligger drygt 2 grader under ekliptikan.
Sedan ska stjärnklustret M22 passeras. På måndag eftermiddag träffar zenitlinjen M22 och då kan det bli åska som kan bli värre än vanligt, om det nu ska bli regn.

Träff och inte träff.

Vanligtvis letar jag efter stjärnträffar, oftast är det kyligare och man vill klä på sig för det är för kallt. Träffarna ger ju tillfälligt varmare och soligare stunder. Med det väder som nu råder med 30 grader eller mer så letar man skugga och inte blir det så mycket gjort i solen. Det är i förhållande vis rätt så tätt mellan superstarka stjärnor och stjärnkluster nu när sol-jordlinjen passerar galaxcentrum. Så då blir det att leta efter tomrum mellan stjärnorna istället där solen inte blir så intensiv. Den här årstiden när solen lyser nästan dygnet runt, kan träffar på natten öka temperaturen. Aktuell bild nedan.

Varmare nätter.

Det har varit i kallt på nätterna. Men om ett par dagar så blir dygnsmedeltemperaturen högre. Sedan kan det bli en varmare period efter midsommar.

Inga järnnätter i år.

Det har varit för mycket fukt i luften för att bli minusgrader. Men kallt och ruggigt har det i alla fall varit. Botemedlet mot det är vedspisen som värmt när det regnat titt dom tätt. Jag tror att fullmånen som var, vred till vädret så det drog ner kall polarluft ute på norska havet och tog upp fukt för att sedan komma in hit från väster. Det är tre stjärnkluster som skall passeras nu så varmare och soligare blir det från onsdag till lördag. På lördag eftermiddag kan det nog bli riktigt varmt.

Jättestjärnan Antares.

En av dem största jättestjärnorna är Antares. Stjärnan har haft en utomordentlig synkronisering med högtrycket som nu börjar avta. För några dagar sedan var det också mycket höga nivåer av ultraviolett strålning. Vad jag förstått så är virus känsligt för ultraviolett strålning vilket känns hoppfullt i dessa tider. Och så börjar vi närma oss vintergatans skiva som sol-jordlinjen går igenom kring midsommar.
Antares är den röda större stjärnan snett ned till höger om Jorden. Och så är en del av vintergatan synlig till vänster.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0