Orkaner och tyfoner.

Virvelstormar i Atlanten är nyckfulla då man inte vet hur starka dom blir eller vart dom tar vägen. Den pågående stormen i Texas var ett tag väldigt kraftig men har nedgraderats. Och jag har studerat dom här virvelstormarna lite av och till efteråt och sett att, när dom har ställt till med oreda, så har det oftast varit starka stjärnor med i rymdfönsterbilden. Ett par oväder som tydligt hade starka stjärnor i fönsterbilden under tiden när förödelsen ägde rum var stormen Katrina och sedan en storm i filipinerna för ett par år sen som tog rubb och stubb. Och det har förekommit stjärnträffar med dem flesta orkaner. Vad jag tittat på med stjärnträffarna är den aktiva tiden. Nästan alltid är den aktiva tiden för en stjärna bara nån timme, men vid dem här katastroferna kan den aktiva tiden vara i dagar om det kommer en serie stjärnor eller som den i fallet på filipinerna där det blev en superträff med endast en stark stjärna som var aktiv från morgon till kväll. Visst hade dem fått förvarning om den tyfonen men den blev ändå mycket värre än prognoserna.

En stjärna med energi.

Jag måste ju nämna klustret M30 som är huvudstjärna i augusti. Den ligger under ekliptikan men den levererar nog mest av alla i denna månad. Och dem stjärnor i riktning mot M30 bidrar med att förmedla värmen från den till solen för att sedan länkas hit. M30 med en visuell magnitud på 7,1 är nog den stjärna som ger den mesta värmen i augusti.
Stjärnan M30 ligger nu något till höger inunder jordklotet i nederdelen på bilden.

Stjärnklustret M72 har passerats.

Hade jag varit mer utförlig i iakttagelserna hur Zenitlinjen angör starka stjärnkluster så tror jag det hade blivit mer "kött på benen" på prognoserna över det väder som har varit. Men å andra sidan, jag är mer kortsiktigt intresserad av hur kommande väder blir, och då går det åt tid att kolla stjärnkartan och sedan vara med att parera med mina utomhusaktiviteter. Så då blir det en mer kortsynt framförhållning men den blir samtidigt mer aktuell. Veckan som gått har väl stjärnklustret M72 varit ledstjärna i dubbel bemärkelse. Nästa superstjärna är M2 och den har redan nåtts av zenitlinjen. Den är mycket starkare men ligger längre ifrån ekliptikan. Men den är så mycket starkare, att då har avståndet från ekliptikan en mindre betydelse. Den har en avsevärd inverkan i 10 dagar framåt.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0