Kulet på Valborg.
Man har väl mer än en gång stått och värmt sig intill en valborgseld. Det är väl bara det att ofta har det varit lite kallt sista april. Räknar man dem stjärnor som finns nära ekliptikan just då, är det inte många. Det ser faktiskt ut som ett litet tomrum i rymdfönstret några dagar före Valborg. Jag använder mig av en princip tagen från Valborg lite då och då. "Ingen stjärna i sikte= eld i kamin, Stjärna i sikte= ingen eld i kamin"
Ett par iakttagelser före högtrycket som var.
Två speciella händelser inträffade före högtryckets tillkomst. Den ena var passagen av starka stjärnan Spica. Den andra iakttagelsen var inte i rymdfönstret för Jorden utan i rymdfönstret för Jupiter. Jorden har ju sin egen ekliptika och Jupiter har också sin egen egen ekliptika. Det skiljer inte så mycket mellan dom olika banorna då dom ligger i stort sett samma plan. I Jupiters rymdfönster befanns en svagare stjärna men ändå på Jupiters ekliptika. Träffen ägde rum den 17 april och tre dagar senare gjorde högtrycket sig tillkänna. Igår blev det en inte lika fullträff med en liknande stjärna, så det återstår att vänta in kommande väder.
Jo men, solen värmer.
Prognosen för idag var att det skulle bli soligt och jag tror jag inte har sett ett moln idag. Vad rymdfönstret beträffar så blev det en utdragen träff idag också. Den kom i träff redan på morgonen och den var aktiv fram till 12-tiden. Stjärnan ifråga var svag med en visuell magnitud på drygt 8. Lite värme lär den väl ha bidragit med. Imorgon är det också en liknande stjärna i bild men träffen är inte så precis. Imorgon kväll kommer också nymånen in i fönstret och då kan det nog bli svalare.
Jo, jag tittar också på väderprognoser.
I prognosen för i morgon bedöms det som soligt. När jag sedan tittar på stjärnfönstret så ser jag att jordklotet kommer mitt för en stjärna, inte så stark (visuell magnitud 7.36) men den är aktiv hela dagen och den blir mest aktiv på eftermiddagen. Dessutom tillkommer flera träffar med stjärnor lite vid sidan av ekliptikan. Det skulle gå att precisera tidpunkterna för dem också, men då skulle jag vilja ha nåt slags protokoll att gå efter, typ avstånd från ekliptikan, temperatur på stjärnan, och visuell magnitud. Det blir i alla fall extra soligt i morgon.
Då var stjärnan Spica passerad.
När stjärnan var som närmast så blåste det också som värst. En stolplykta blåste omkull för mej men jag hade en mindre lykta i reserv som kommit på plats. Jag kan tänka att den där stjärnan har ställt till det genom åren som gått. I uttrycket aprilväder kan den där stjärnan vara upphov till en del blåsväder. Det var ju några tornados som gick fram Amerika. Uppe i fjällen var det kämpigt nog att ta sig fram och där har det blåst i nästan en vecka.
Stark och vit stjärna.
En riktig superstjärna är aktuell i dagarna. Men egentligen består den av två stjärnor. Den ligger något under ekliptikan.