Varmt och kallt.
Ena stunden är det kallt, andra stunden är det varmt. Just i dagarna så är det i rymdfönstret blåa och röda stjärnor om vartannat. Dom blåa stjärnorna ger kallare väder fastän dom är hetare, vad det nu beror på. Och dom röda ger varmare väder fastän dom är svalare än dom blå. Men dom svalare måste vara så mycket större i diameter för att ge en lika låg magnitud i ljusstyrka som hetare med mycket mindre diameter. Med diameter menar jag den synliga diametern. I slutet av maj är det en stor hop blåa stjärnor strax under ekliptikan. Men så finns där även Antares som är väldigt röd.
Jättestjärnan Antares.
Antares anträffas idag 13:30. Vad som händer får man väl se, något extra brukar det alltid bli. Det är träffar på flera starka stjärnor idag men Antares är ljusstarkast. I morgon torsdag träffar den en timme tidigare 12:33 och på fredag ytterligare en timme tidigare 11:31.
Händelserik vecka som kommer.
Vecka 22
Tisdag eftermiddag anträffas M80 stjärnkluster.
Onsdag eftermiddag anträffas M4 stjärnkluster.
Torsdag eftermiddag anträffas jättestjärnan Antares.
Det här är stjärnor som har effekt.
Färgen stämde inte och prognosen blev för optimistisk.
Stjärnan som var aktuell för idag var för blå och alltså för het. Jag tror att gula och mörkröda stjärnor ger mer värme än dom blå.
Sol i morgon
Strålande sol och värme i en skala på 1 till 10 så blir det en 8 i morgon. Alltså väldigt varmt och soligt. Ett högtryck kommer att bildas och det blir varmt och soligt fram till tisdagen.
Regnet uteblev av en orsak.
Enligt vad som dök upp i rymdfönstret så var det inte så konstigt att regnet uteblev.
Den röda pricken bilden, stjärnan k-Lib befanns vara i händelsernas centrum nu morgonen.
Varma dagar nästa vecka.
Fick en ide om månens position relativt vår eget galaxcentrum har inverkan på vädret. På söndag efter fullmånen kommer månen över på galaxsidan.
Tilltagande molnbildning vid middagstid.
En märkbart tilltagande molnbildning vid middagstid noterar jag medelst en satellitbild. Det formligen exploderar fram moln från ingenstans. Astronomiska fönsterbilden visar en hel del stjärnor och dessutom en minigalax vid namn NGC 5897 som ligger 3 grader under ekliptikan. Min teori blir att minigalaxen som med mycket större energinivåer i strålningen bildar kondensationskärnor som vanliga stjärnor inte förmår att göra. Dansken Henrik Svensmark har forskat på detta. Jag instämmer i hans teorier med molnbildning. Nu befinner sig minigalaxer inte nära ekliptikan varje dag eller vecka så fenomenet uppträder endast då och då. Men man skulle således kunna pricka in molnbildnings-fenomenet om man bara kikar på en rymdkarta och ser var minigalaxerna ligger utmed ekliptikan och därmed kunna se när molnbildningen kan uppträda.