M22 håller regnet borta.

Skulle nog tro att det ska mycket till om det blir regn i morgon när fönsterbilden ser ut som den gör. Tidpunkten för bilden är 14:15.

En förklaringsmodell till varma vädret.

Vad som är lite speciellt just i dagarna är att på högra sidan om galaxskivan ligger Jupiter. Lika långt till vänster om galaxskivan ligger Saturnus. Alltså dem två största planeterna i vårt solsystem. Dom här jätteplaneterna kan ha en viss förmåga att gravitations-linsa in ljus från bakomvarande galaxcentrum. Här finns både ljus och värme att hämta. Strålgången är sålunda att galaxljuset kommer in från galaxens centrum , dras in mot planeterna, böjs av in mot solen, går förbi jorden och mottas av solen. Därefter speglas ljuset i solens yta tillbaka mot jorden och vi får en tillfälligt intensivare strålning av ljus och värme.

M22 är på gång.

M22 är nog den enskilt starkaste ljuspunkten nära ekliptikan. På söndag är den aktuell på våran längdgrad och den blir som ett rundningsmärke i år. Men istället blir det en utdragen process och jag gissar att det blir några grader varmare på måndag när den är passerad.

En tidsfråga.

Om man utgår ifrån att det är solenergin som orsakar alla väder som förekommer så är det inte många som protesterar mot det. Frågan är bara hur lång tid det tar från det att solljuset når atmosfären till att det ger effekter på jordytan. I det tidsaspekten är jag förmodligen extrem då jag säger att solljuset till stor del är nästintill direktverkande och det istället är variationerna i solljusets intensitet som skapar olika väder. Det finns ju självklart lågtryck, högtryck, fronter på längden och tvären. Men jag tror att även dem har fått sitt ursprung av variationerna i solljusets intensitet. Ett problem är att ingen eller en mycket sparsam forskning på variationerna på solljusets intensitet finns. Kanske beroende på att olika platser har olika förmåga att ta emot solljus. T.ex. en vattenspegel eller en snöyta kan ge en helt olika intensitet.

Full-måne med full-jupiter och vintergatan.

Mycket på en gång nu utmed sol-jordlinjen.
Jupiter ligger ca 10 grader eller en ruta till höger om jorden.

Soligare eftermiddagar.

Planeten Jupiter ligger nu efter på ekliptikan i jordrörelsen runt solen. På eftermiddagarna riktas Sol-jordlinjen mer mot Jupiters håll. I så fall kommer det lättare in mer ljus mot våra breddgrader på eftermiddagarna.

Ett tillfälle att iaktta.

Just idag passerar Jord-sollinjen planeten Jupiter. Om några dagar kan ett högtryck från öster etablera sig och ge varmare och torrare väder.

Jupiter bidrar med värme.

Det finns inga starkare stjärnor bakom Jupiter närmste tiden. Men planeten ligger dock nära vintergatan och kan hämta diffust ljus där. Gör den det, vilket jag tror börjar hända nu, så blir det en varmare period någon månad framåt.

Jupiter på gång.

Om några dagar kommer Jupiter in på Sol-Jordlinjen. I konsekvens med förra sommaren så kommer värmen tillbaka då vi har gått förbi Jupiter. Passagen sker på måndag och då får man se vad som händer. Varmare brukar det bli ändå längre fram i juni.

Kyligare några dagar.

Antares har kommit ur linjen så kallare några dagar. Järnnätterna är väl på gång.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0