Planeten Mars in på linjen.

Så var det planeten Mars som ska passeras förbi av Jord-sollinjen.Några dagar in i augusti så är den fem till tio grader till höger om linjen. Måtte inte den planeten ha samma egenskaper som Jupiter och Saturnus vilka jag misstänker har spelat en viss roll i dem senaste värmeböljorna.

Och varmt blev det

Idag befinner sig sol-jordlinjen nära och mitt emellan två stjärnor på ekliptikan. Inte förvånande att värmerekorden tangeras.

Åska i prognoser.

Om inga starkare stjärnor i fönstret dyker upp så blir det heller ingen åska och dunder.Men finns där stjärnor med visuell magnitud mindre än 6 så får man vara beredd på åska. Men den här tiden på året finns det ofta starkare stjärnor i närheten av ekliptikan. I eftermiddags och kväll befanns en stjärna med visuell magnitud på 5.5 mycket nära jord-sollinjen. En trolig orsak till brandkårsutryckningar m.m.

Extra soligt vecka 28.

Flera dagar i kommande vecka blir det extra soligt. Det är sol-jordlinjen och den lokala longituden som träffar flera stjärnor. Planeringen av lediga dagar kunde ha varit bättre, eftersom jag får semester först om en vecka. Men värmen håller i sig kvar ändå, då Saturnus matar in extra ljus.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0