Neptunus på gång.

Om en vecka passeras Neptunus. Kanske drar planeten in lite extra ljus mot solsystemet. Men det finns ingen starkare stjärna bakom den att hämta ljus ifrån. Så var det däremot med Jupiter och Saturnus i Juni och Juli. Jag skulle tippa att det blir lite förhöjda temperaturer ändå.

Energi från solljus vid ljusstarka stjärnor.

Hur mycket energi går det åt att värma upp och avdunsta dimma på morgonen efter ett regnväder. Temperaturen var som lägst 6 grader. 3 timmar senare är det 10 grader varmare.

Mindre än en timme senare
Och här är den aktuella fönsterbilden Stjärnan till vänster har visuell magnitud på 2.8 och den till höger har 3.6. Stjärnorna är superljusstarka
.

Skymningsljus och stjärnor.

Skymningsljuset i kväll hade samma färg och lyster ända bort mot horisonten. Vanligast är att det mörknar successivt mot horisonten. På bilden syns flera starka stjärnor som ligger nära Zenitpelaren.


Två starkare stjärnor.

Två stjärnor, Sadalsuud och Sadalmelik är aktuella i augusti. Dom är bland dom ljusstarkaste jag sett. Men på lite avstånd från ekliptikan. 8 till 10 grader över.

Viktiga faktorer för en stjärna.

Den viktigaste faktorn för en stjärna är närheten till ekliptikan. Men också den visuella magnituden.

Stjärna som kyler?

Har sett en tendens till kyleffekt då en galax med visuell magnitud mer än 13 och ligger nära ekliptikan och panorerar natthimlen. Här en förstorad bild från midnatt.
Här temperaturdiagrammet.

Minigalaxer.

Stjärnkluster som befinner sig i närheten av vintergatan har en märkbar förmåga att avge värme. M72, M2, M30, och några till har större inverkan på temperaturen än övriga stjärnor.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0