Dagens väder påverkat av Merkurius?

Endast med en halv grad ovanför ekliptikan passerade planeten Merkurius den s.k. Sol-Jord-linjen för några dagar sedan. Merkurius har högre rotationshastighet runt solen än jorden så nu har den varit bakom och kommer fram och ut till vänster bakom solen. Effekten av planetens läge och passage tror jag man avläsa i senaste dagarnas väder. Molnfritt, varmt i solen och varmare än på länge. Det kan jämföras med det föregående högtrycksbetonade väder som pågått en tid men som då varit helmulet.

Fullmåne och tillfälligt blått ljus.

En mindre galaxhop passeras i morgon. Mycket stor chans till sol.
Och dessutom ett nära ekliptikan fenomen. Om en stjärna befinner sig på 15 vinkelminuter över ekliptikan så tar jordbanans hastighet ut av den tillbaka-vridande zenit-pelaren så att stjärnan befinner sig i aktivt läge en hel dag. I morgon blir det bara på förmiddagen av en 30*sol stjärna.
Återstår att se om den bränner av dimman.
På kontrariktningen bakom solen finns stjärnan Spica som ger ett intensivt blått ljus. Inträffar i så fall som mest kl 13:30

Solglasögon rekommenderas i morgon

Redan i morgon bitti kommer solen att vara stark och färga horisonten. Torsdag och fredag blir det extra soligt och med det också varmare. På bilden under till vänster är det två galaxer strax under ekliptikan som startar en varmare period som varar i nån vecka eller två.

Kalla nätter.

Galaxhoparna har kraft nog att bränna av övre molnlagren så värmeutstrålningen från marken blir mcket stor på nätterna och det känns även på morgon och kväll. Vädret nu är mycket likt vårvinter i mars då liknande situation uppstår.

Stjärnbilden Jungfrun och Brittsommaren

Här kan kopplingen vara mellan Brittsommaren och galaxhoparna i stjärnbilden Jungfrun. Den fiktiva zenit-pelaren för ca 60 breddgraden infinner sig mitt på dagen på dem två galaxhoparna och pendlar centrerat över dem. Den tredje hopen till höger var i aktivt läge för två veckor sedan.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0