Sommarens första stjärnkluster.

Sommarhalvårets första stjärnkluster har kommit in i fönstret idag på morgonen och det är NGC 5634. Det är ett antal tusental stjärnor i en enda hop. Ljusstyrkan på klustret har en magnitud på 9,7. Det kommer att följa fönstret nån vecka framöver.

Lysa

Ordet lysa användes i skogsbruket förr. Med lysa menas en ljus rak smal urhuggning eller naturlig smal öppning i mörka skogen. En traktorväg är nog lite för bred för att kallas lysa. Nog om det! När jag tittar på stjärnor så kan det som det varit idag befinna sig en ljusstark stjärna (700 x sol) mitt på ekliptikan mellan solen och jorden fastän på kontrariktning. Ja det är bara att konstatera vad det varit för väder idag. Sol och nästan inga moln. Jag skulle vilja kalla en sån stjärna för en Lysa. 
 
 
 
 
 
 
 

Stjärnornas väder.

Stars War är ju nånting som en del har satsat mycket pengar på men om det gått till nån nytta vete väl tusan. Om en miljons bråkdel av den satsningen hade ägnats till Stars Weather och forskning på stjärnornas inverkan på vädret istället så hade folks standard och välmående kunnat öka i både kvadrat och kubik.

Trimmat bärbara datorn

Nu har jag bytt ut den mekaniska hårddisken mot en elektronisk disk. SSD-Disk kallas den och är en förkortning av Solid State Drive. Är det nån skillnad då? Ja nu är det som att slå upp en tidning. Skärmen är igång direkt om jag bara fällt ihop den sen sist med programmet igång vill säga.

Bengts rymdväder.

Vädret och ekliptikans stjärnor.

RSS 2.0